HTML

Címkék

alexandre dumas (1) aligátorteknősbűnözés (1) állatbűnözás (1) állatbűnözés (134) békabűnözés (2) birkabűnözés (1) blikk (1) bogárbűnözés (1) bölénybűnözés (1) cápabűnözés (4) celeb (1) cigarettázás (1) csimpánzbűnözés (1) csizmás kandúr (1) csókabűnözés (1) cukiság (5) darubűnözés (1) delfinbűnözés (1) dopping (1) elefántbűnözés (3) fácánbűnözés (1) farkasbűnözés (1) foci (1) fókabűnözés (2) fővárosi állatkert (1) galambbűnözés (3) gibbonbűnözés (1) gyilkosság (3) halbűnözés (2) halloween (3) hangyabűnözés (1) hattyúbűnözés (1) hellókarácsony (1) Henri (1) hétfő (3) hollóbűnözés (1) huskybűnözés (1) jegesmedvebűnözés (1) kajmánbűnözés (1) karácsony (1) kardszárnyú delfinbűnözés (1) kecskebűnözés (3) kígyóbűnözés (1) krokodilbűnözés (1) kutyabűnözés (18) larry (1) leopárdbűnözés (1) lóbűnözés (4) lúdbűnözés (2) lustaság (1) macskabűnözés (24) madárbűnözés (11) maffia (1) majombűnözés (3) medvebűnözés (13) metál (1) mókusbűnözés (2) mosómedvebűnözés (1) Nagy-Britannia (1) nyúlbűnözés (2) olaszország (1) oposszumbűnözés (1) oroszlánbűnözés (4) oroszlánkirály (1) oroszország (1) pandabűnözés (2) pandalizmus (1) pápa (1) papagájbűnözés (3) patkánybűnözés (1) péntek (3) pingvinbűnözés (2) piránnyabűnözés (1) planking (1) politikusbűnözés (1) púposhokkó bűnözés (1) rájabűnözés (1) rákbűnözés (1) részeg állatok (2) rókabűnözés (4) schmitt pál (1) sirájbűnözés (1) sirálybűnözés (2) szamárbűnözés (1) szarvasbűnözés (3) szex (2) sztrájk (1) tarlós istván (1) tehénbűnözés (1) teknősbűnözés (3) tél (1) testi sértés (1) tigrisbűnözés (1) tolvaj állatok (4) trollkodás (6) vadászat (1) vaddisznóbűnözés (2) vatikán (1) vércsebűnözés (1) vidrabűnözés (1) vízilóbűnözés (1) vöröshangyabűnözés (1) wombatbűnözés (1) zenészbűnözés (2) zsiráfbűnözés (1) Címkefelhő

Emberi jogokat a gyilkos bálnáknak?!

2012.02.14. 07:30 Szelli

 
Kardszárnyú delfinek nevében indított ügyről tartott meghallgatást még múlt hétfőn egy San Diegó-i bíróság, amelytől a „felpereseket” képviselő állatvédők az emberekével megegyező alkotmányos védelmet kérnek „ügyfeleik” számára. Szép is lenne, ilyen erővel az állatbűnözőket is le lehetne csukni, UGYE.
A PETA tavaly októberben perelte be a SeaWorld vízi élményparkot kardszárnyú delfinek rabszolgaként tartásának vádjával. Keresetében a szervezet az amerikai alkotmánynak a rabszolgaság eltörléséről szóló, 13. módosítására hivatkozott.
 
Az állatvédők jogásza - aki a felpereseket, a SeaWorld öt kardszárnyú delfinjét képviselte - amellett érvelt a meghallgatás során, hogy az „élő, lélegző, érző lények rendelkeznek jogokkal, és nem taszíthatók rabszolgaságba csak azért, mert nem embernek születtek”. Azt is hangsúlyozta, hogy egy ügyfelei számára kedvező döntés jelentős következményekkel járna, a drogkereső kutyák alkalmazásától kezdve, a szórakoztatóipar által használt állatok helyzetén át, az állatkertek és akváriumok működéséig számos területet érintene.
 
Az egyórás meghallgatást követően a bíró kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy állatok jogosultak-e felperesként részt venni egy bírósági eljárásban. Döntést egy későbbi időpontban hirdet majd az ügyben. Itt megjegyeznénk, hogy a kardszárnyú delfin megnevezés elterjedése nem enyhíti, hogy ezen kedvesnek tűnő vízi pandák valójában gyilkos bálna névre hallgatnak. Nem véletlenül:
 
 
Ez egyébként az első eset, hogy egy amerikai bíróság előtt az állatok jogainak alkotmányos védelmével érveltek és ugyan valószínűtlen, hogy a bíróság a cetek szabadon bocsátására kötelezi majd a delfináriumot, az állatvédők üdvözölték, hogy a testület egyáltalán befogadta és meghallgatta az ügyet, „történelmi napnak” nevezve annak időpontját. A SeaWorld ügyvédei szerint persze az egész ügy időpocsékolás, hiszen sem a kardszárnyú delfinek, sem más állatok nem élvezhetik a „Mi, az emberek” felütéssel kezdődő alkotmány védelmét - mondta a San Diegó-i bíróság előtt a cég jogásza a kereset elutasítására kérve a testületet.
 
Az alperes gyilokbálnák egyike korábban már szereplője volt egy jelentős sajtófigyelmet keltő ügynek: a Tilikum nevű cet 2010 februárjában hajánál fogva vízbe rántotta és megölte gondozóját. Az állat ellen abban az ügyben nem indult büntetőeljárás... Elszámoltatást!!
 

Szólj hozzá!

Címkék: állatbűnözés delfinbűnözés kardszárnyú delfinbűnözés

A bejegyzés trackback címe:

https://allatbunozes.blog.hu/api/trackback/id/tr94075034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása